Training

Hydroponics/ Aquaponics Training Schedule:

February 2017 – (Mumbai)

** Exact Schedule and Venue will be notified to enrolled persons.

Hydroponics/ Aquaponics TYPICAL Training components:

Components Duration (time)
1. Introduction 50 Min (10 am)
CRAFT 10 Min
Conventional Farming, Organic Farming 15 Min
Hydroponics 10 Min
Aquaponics 15 Min
2. Comparison 20 Min (10:50)
Organic Farming v/s Hydro, Aquaponics 10 Min
Hydroponics v/s Aquaponics 10 Min
3. Types of Hydroponics and Aquaponics Systems 20 Min (11:10)
——————————— Tea Break —————————– 15 Min (11:30)
4. System Components (and how to manage them) 90 Min (11:45)
Hydroponics 45 min
Aquaponics 45 min
(Making own nutrient solution, Grow media, Air, P/H, Deficiencies, Additional Nutrients, Fish Tank, Grow bed, Bell siphon, Fish care, Water Quality, Making own fish feed, Venturi for air etc)
    ———————————- Lunch Break ———————– 45 Min (13:15)
5. How to Build your own Systems 45 Min (14:00)
Parameters to consider 15 Min
Hydroponics 15 Min
Aquaponics 15 Min
6. CRAFT Systems 45 Min (14:45)
   ——————————— Tea Break ————————— 15 Min (15:30)
7. Frequently Asked Questions 45 Min (15:45)
Plant care, diseases, Pest Mgmt etc
Fish care, diseases etc.
8. Questions and answers 30 Min (16:30)
9.Going Forward 30 Min (17:00)
Contact exchange/ general discussion etc